Psilon FAQ

Versio 1.16
Version päivämäärä 10.02.2006


Index[Takaisin alkuun] - [Seuraava]

1. Uutiset & tiedotukset (päivitetty 10.02.06)


10.02.06 - Psilon herätetty jälleen henkiin
Psilon on tehnyt Jeesukset ja noussut haudastaan. Sain vihdoin uudelleeninstalloitua eggdropin Saunalahden tuoreelle bottipalvelimelle, Koopalle. Uusi hostmask on voas0560@koopa.saunalahti.fi. Psilon on tosin nykyään hieman karsittu malli aiempiin verrattuna, niin skriptien kuin kanavienkin osalta. Se löytyy vain neljältä kanavalta Quakenetistä ja skriptejä on asennettuna kuusi kappaletta. Nämä ovat Bseen (1.4.2), ChanPeak (1.3), Currencies (1.4), Math (1.0), mEL (1.6b) ja SuperGoogle. !seen komentoa hoitaa siis nykyään Bseen-skripti Gseen-moduulin sijaan. Myös FAQin muut kohdat ovat päivitetty ajan tasalle.


11.08.05 - Hylsy-palvelin lopettaa
Saunalahden vanha botti ja shell-palvelin, hylsy.saunalahti.fi, ajettiin alas torstaina 11.8.2005. Olin itse tällöin vielä Yhdysvalloissa enkä pystynyt uudelleeninstalloimaan Psilonia Saunalahden uudelle Koopa-palvelimelle (SSH yhteys ei jostain syystä pelittänyt jenkeistä käsin). Psilon on siis tästä eteenpäin pois käytöstä ennalta määräämättömän ajan.


20.09.04 - Psilonin hostmask muuttui
Saunalahti päätti lopettaa hylsy.jippii.fi nimisen palvelimensa ylläpidon, minkä johdosta Psilon vaihtoi palvelinta ja sen hostmask muuttui muotoon voas0560@hylsy.saunalahti.fi. Kohdan 3 perustiedot päivitetty tämän osalta.


26.08.04 - Psilon ja Psilon FAQ päivitetty, Eggdrop 1.6.17 julkaistu
Psilon on päivitetty eggdropin versioon 1.6.17 maanantaina 23.8.2004, eli samana päivänä kuin kyseinen versio julkaistiin. Eggheads.orgin ilmoitus julkaisusta: Eggdrop 1.6.17 released. Päätin tehdä Psilonille täysremontin samalla kun käänsin ja otin käyttöön eggdropin tuliterän version.

Eli Psilon on nyt tehty kokonaan uusiksi puhtaalta pöydältä. Heitin vanhan 1.6.15 version asetustiedoston ohella myös käyttäjä- ja kanavatiedostot romukoppaan. Staattisia kanavia en aio lisätä enää laisinkaan uuteen kanavatiedostoon, vaan kaikki kanavat ovat jatkossa dynaamisia. Tämä helpottaa huomattavasti allekirjoittaneen elämää, kun kanavien asetuksia joutuu kuitenkin muuttelemaan jatkossa.

Uusista asetustiedostoista johtuen Psilon ei tunnista ketään vanhoista käyttäjistään. Mikäli olit ennen käyttäjä Psilonissa ja haluat, että sinut lisätään uudelleen, niin ilmoita asiasta minulle. Lisäsin Psilonin kaikille vanhoille tutuille kanaville yhtä lukuunottamatta ja kävin kanavien asetukset läpi, mutta voi on mahdollista, että jonkin kanavan asetukset eivät ole kohdallaan. Jos on huomautettavaa, niin ilmoita minulle asiasta.

Kävin läpi myös Psilonin käyttämät skriptit ja poistin useita turhia (kuten noppa ja osakekurssi skriptit), päivitin useamman uuteen versioon, sekä lisäsin pari aiemmin käytöstä poistettua (kuten ohjelmatiedot ja sää skriptit, joista oli julkaistu uudemmat, korjatut versiot). Kenties suosituin skripti Ohjelmatiedot toimii siis taas. Myös sää skripti toimii, mutta ei ole erityisen hyödyllinen. Bseen skriptin korvasin paremmin skaalautuvalla ja nopeammalla gseen moduulilla. Quakenetin Psilonista karsiutui useita skriptejä, EnterTheGamen Psilonista karsiutui kaikki skriptit (tosin lisäsin siihenkin gseen moduulin).

Kaikki tällä hetkellä asennetut skriptit löytyvät lueteltuna kohdasta 9. Niiden julkisten komentojen uusitut käyttöohjeet löydät kohdasta 2. Päivitin tämän FAQin tiedot ajan tasalle ja tein samalla pientä uudelleenorganisointia (yhdistin neljä erillistä kohtaa yhdeksi ja vaihdoin hieman järjestystä). Lisäsin myös pari uutta sivua (ja korjasin pari vanhaa URLia) kohdassa 8 olevaan eggdrop / tcl-skripti linkkilistaan. Hain myös uusimman (1.6. julkaistun) version V.E.R.A.:n akronyymitietokannasta.


15.12.03
Mictian häipyy ulkomaille joululomaksi. Tulen takaisin tammikuun 12. päivän tienoilla. Tällä välin on siis turha odottaa päivityksiä FAQiin tai Psilonin skripteihin. Jos Psilon terminoituu, voit ilmoittaa minulle asiasta sähköpostilla, jota luen ehkä kerran viikossa.

Televisiotietoja hakeva skripti on valitettavasti lakkautettu, tai ainakaan sitä ei ole enää julkisessa jakelussa. Sama pätee kaikkiin muihinkin joepin hakuskripteihin (fury.fi/~joep/eggdrop-scripts.php), joista lienee jatkossa turha odottaa uusia versioita. Kuten viime kerralla jo mainitsinkin, sanakirja skripti käyttää tällä hetkellä sellaista porttia, johon ei Saunalahden palvelimelta pääse. Tämä tuskin korjautuneekaan koska uusia versioita ei ole luvassa. Tässä vielä www.tv-opas.comin omistavan Opasmedian terveiset joepin sivuilta:

Tiedote ohjtied-skriptin käyttäjille:

TV-ohjelmatietoja hakeva skripti on tekijänoikeuslain vastainen ja lisäksi häiritsee Opasmedian tietokantayhteyksiä sekä kuormittaa kohtuuttomasti palvelimia aiheuttaen näin Opasmedia Oy:lle taloudellista vahinkoa.

Opasmedia Oy pyytää skriptiä hyödyntäviä ystävällisesti lopettamaan sen käyttämisen.


18.11.03
Pieni päivitys FAQiin (versio 1.13) tiistaina 18.11. Lähes pari viikkoa toimimatta olleesta tv-ohjelmatiedot skriptistä tuli eilen uusi 5.0.0 versio, jota myös Psilon nyt käyttää. Tämä uusi versio hakee tiedot osoitteesta Tv-opas.com vanhan Telkku.comin sijaan. Myös sanakirja skripti on oikutellut muutaman viikon ajan. Kyseisestä skriptistä tuli uusi versio 1.5 maaliskuun alussa, minkä jälkeen se on käyttänyt hieman harvinaisempaa porttia liikennöintiin ja voi olla, ettei Saunalahden palvelin salli ko. portin käyttöä. Yritän selvitellä asiaa ja saada skriptin toimimaan.

Kaikkien Psilonissa käytettyjen skriptien mahdollisista toimimattomuuksista tai niiden korjausehdotuksista voi jatkossakin ilmoitella joko sähköpostilla osoitteeseen webmaster@NOSPAMpsilon.tk (poista NOSPAM) tai IRCissä (QuakeNetissä, IRCnetissä, EnterTheGamessa ja Undernetissä) Mictianille (IRCnetissä ja muissakin networkeissa nick ajoittain Mictian`).


15.10.03
FAQ päivitetty versioon 1.12 tiistaina 15.10. Muutoksina mm. seuraavia: Sivistyssanakirja skriptin toimimattomuuden syy on nyt mainittu yhdessä sää skriptin kanssa. Ircnet poistettu kohdassa 5 luetelluista networkeista. Vanhat kohdat 18 (sanakirja skriptin skandit kusee) ja 20 (Psilon on paska) poistettu turhina. Sain myös vihdoin päivitettyä ne skriptit, joista oli kesällä ilmestynyt uudempi versio. Näitä olivat Cyborg (1.0 -> 1.1), Sanakirja (1.0 -> 1.3), Välimatkat (1.2 -> 1.3) ja Uutiset (1.4 -> 1.6). Sanakirjan ääkköset ja öökkösetkin toimivat nyt täysin. Myös imdb skripti on nyt korjattu.


07.10.03
Päivitin FAQin versioon 1.11 tiistaina 7.10. Tämä versio sisältää lähinnä vain pieniä korjauksia edelliseen (1.1) versioon nähden. Uutuutena lisäsin tämän "Uutiset / tiedotukset" -osion. Lisäksi putsasin sivun HTML koodia hivenen niin, että se on nyt W3C:n validatoreilla tarkistettu olevan 100%:sesti HTML 4.01 (transitional) standardin mukaista. Sivun loppuun on myös lisätty "Valid HTML" ja "Valid CSS" -linkit.


16.9.03
Psilon päivitetty käyttämään eggdropin versiota 1.6.15. Edellinen versio oli 1.6.13.


[Edellinen] - [Takaisin alkuun] - [Seuraava]

2. Mitä julkisia komentoja Psilon tunnistaa?

Quakenetin Psilon tunnistaa alla luetellut komennot. Kaikki julkiset komennot alkavat huutomerkillä ja ne on lueteltu aakkosjärjestyksessä komentosanan perusteella.

Huomaa, että suurin osa näistä komennoista toimii myös privaviesteinä (msg) ja näin niitä tulisikin käyttää, jotta kanaville tuleva floodaus minimoituisi.

Näin teet Google haun:
!google [hakusana]
(näyttää haun ensimmäisen vaihtoehdon)
!google detail [hakusana]
(näyttää haun ensimmäisen vaihtoehdon lisätiedolla)
!google 1-5 [hakusana]
(näyttää haun 1-5 ensimmäistä vaihtoehtoa, 5 on maksimi)
!google detail 5 [hakusana]
(näyttää haun 5 ensimmäistä vaihtoehtoa lisätiedoilla)
Esim. !google detail 5 mars-uutiset

Näin lasket yksinkertaisia laskuja:
!laske [funktio]
(laskee yksinkertaista algebraa)
Esim. !laske 100-(3*3)+(9/2)

Näin käytät valuuttalaskuria: 
!muuta [määrä] [valuutta1] [valuutta2]
(konvertoi valuutan Euroopan keskuspankin päivän keskikurssin mukaan)
Esim. !muuta 10 eur usd

Näin tiedustelet kanavan käyttäjäennätystä:
!peak
(tiedustelee samaisen kanavan käyttäjäennätystä)
!peak [kanava]
(tiedustelee valitun kanavan käyttäjäennätystä)
Esim. !peak #pelit-online

Näin tiedustelet, milloin Psilon on viimeksi nähnyt jotakuta:
!seen [nick]
Esim. !seen Mictian
Esim. !seen Mic*

[Edellinen] - [Takaisin alkuun] - [Seuraava]

3. Perustiedot: Mikä, missä ja kenen Psilon on? Käytössä oleva versio?

Psilon on Mika "Mictian" Laajan eggdrop IRC botti. Se käyttää tällä hetkellä eggdropin versiota 1.6.17, johon se päivitettiin 23.08.04, eli samana päivänä kuin kyseinen versio julkaistiin. Psilon irkkaa palveluntarjoajani Saunalahden Koopa nimisen palvelimen shellistä. Palvelin pyörii SunOS käyttöjärjestelmällä (versio 5.9). Psilonin hostmask IRCissä on voas0560@koopa.saunalahti.fi.


[Edellinen] - [Takaisin alkuun] - [Seuraava]

4. Mikä on Eggdrop?

Eggdrop on maailman suosituin open source IRC botti. Sen kehitti alunperin veikkonen nimeltä Robey Pointer vuonna 1993 käytettäväksi kanavalla nimeltä #gayteen, mutta hän väistyi tehtävästä jo useita vuosia sitten ja nykyään eggdropia kehittää open source projektina www.eggheads.org yhteisö.

Eggdropin muutamia hyviä ominaisuuksia ovat mm. seuraavat: Se on suunniteltu toimimaan kaikilla yleisimmillä käyttöjärjestelmillä, kuten Linux, UNIX, FreeBSD, SunOS, Mac OS, Windows, jne. Sitä on helppo laajentaa tcl-skripteillä. Se tukee viittä suurinta IRC networkia (QuakeNet, IRCnet, EFnet, DALnet ja Undernet). Sillä on myös kätevä tehdä botnetejä, eli bottiverkostoja. Eggdropin perustoimintoja on myös helppo laajentaa moduulien ja skriptien avulla. Koska bottia kehitetään open source projektina kuka tahansa voi halutessaan tehdä korjauksia ja lisäyksiä bottiin.

Eggdrop sattuu olemaan myös vanhin yhä kehityksessä oleva IRC botti, kunnioitettavan 10 vuoden ikäinen vuonna 2003, ja tänä aikana sille on kehittynyt myös varsin kattava apu ja ylläpitoverkosto. Niin eggdropille omistetuilta nettisivuilta, kuin IRC kanaviltakin löytyy yleensä apu suurimpaan osaan ongelmista. Netistä löytyy myös varsin kattava kokoelma tcl-skriptejä, joilla bottia on helppo laajentaa. Muutamia näistä sivuista löydät kohdasta 8. Hieman tarkemman kuvauksen eggdropista löydät EggFAQ.comin About eggdropista.


[Edellinen] - [Takaisin alkuun] - [Seuraava]

5. Mistä IRC networkeista Psilonin löytää?

Tällä hetkellä vain Quakenetistä. EnterTheGamen (johon viitataan myöhemmin myös lyhyemmällä muodolla ETG) ja IRCnetin Psilonit ovat ajettu alas vähäisen käytön takia. Mainittakoon, että IRCnetissä nimenä toimi Psilon7, koska siellä joku muu oli kerennyt viedä Psilon nicknamen. Saattaa olla, että lisään Psilonin jossakin vaiheessa myös erään foorumiyhteisön IRC-palvelimelle, mutta tämä on vielä epävarmaa.


[Edellinen] - [Takaisin alkuun] - [Seuraava]

6. Millä kanavilla Psilon on?

Psilon on Quakenetissä seuraavilla kanavilla: #fin-hc, #karelia, #moo3.fi ja #pelit-online.


[Edellinen] - [Takaisin alkuun] - [Seuraava]

7. Mikä on tcl-skripti?

Tcl (tool command language) on skriptauskieli (scripting language) kuten esimerkiksi Python tai Perl, eli toisinsanoen yksinkertainen ohjelmointikieli. Tcl-skripti on pieni, tcl-kielen muotoinen ohjelmanpätkä, joka on tehty suorittamaan jokin tietty toiminto. Niillä on kätevä laajentaa Eggdropin toimintoja.

Tcl-skriptejä on varsin helppo kustomoida jokaisen yksilöllisiin tarpeisiin, ne eivät vaadi eggdropin uudelleenkääntämistä (recompile) kuten esimerkiksi moduulit ja ovat nopeita lisätä botin asetustiedostoon, jolloin ne ladataan (uudelleen)käynnistyksessä. Lisätietoa tcl:stä löydät mm. seuraavilta sivuilta: www.tcl.tk, tcl.sourceforge.net ja www.suninet.nl/tclguide/, sekä seuraavan osion linkeistä.


[Edellinen] - [Takaisin alkuun] - [Seuraava]

8. Mistä löydän eggdropin ja/tai tcl-skriptejä?

Eggdrop aiheisia, hyödyllisiä sivuja:

www.eggheads.org - Eggdropin viralliset kotisivut. Täältä löydät mm. uusimman version, sekä hyödyllisiä linkkejä.

www.egghelp.org - Slennoxin eggdrop sivut, jossa hyviä ohjeita asennukseen ja käyttöön. Myös tcl-skriptien arkisto.

www.eggfaq.com - KuNgFo0n EggFAQ sivusto, josta löydät mm. tcl-skriptejä ja linkkejä.

johoho.eggheads.org/eggdrop/ - Johohon eggdrop sivut. Valmiiksi käännettyjä (precompiled) eggdropeja, sekä paljon linkkejä.

a.webring.com/hub?ring=eggdrop - Eggdrop ja tcl-skripti aiheisten sivujen webring.

www.eggdrop.tk - Suomenkielinen eggdrop sivu, jossa muutamia ohjeita (alkuun), sekä joitakin linkkejä.


Tcl-skriptejä / moduuleja tarjoavia sivuja:

fury.fi/~joep/eggdrop-scripts.php - Suomalaisen Joepin eggdrop sivut, joilta löytyy kasa hyödyllisiä skriptejä.

bot.gospelnet.fi - Tontun hieman päivitettyjä/ korjattuja versioita Joepin tcl-skripteistä, kuten Ohjelmatiedot.

www.ruptbot.com/scripts.php - eRUPTin tcl-skriptejä, kuten google, imdb, babelfish, reuters, stocks, jne.

www.lacerta.be - Entinen www.mortician.tk. Muutama hyvä tcl-skripti, kuten SuperGoogle

www.visions-of-fantasy.de/eggdrop.html - Täältä löydät mm. mainiot gseen ja stats moduulit eggdropille.

mel.sourceforge.net - Kätevän mIRCStats Eggdrop Loggerin, eli mEL:in kotisivut.

nasadude.dnsalias.org - Bseen skriptin sivusto, jossa mm. tcl-skriptien haku useammasta arkistosta.

eggdrop.alturl.com - FireEglin eggdrop sivut, jossa muutamia skriptejä. Uudempi URL.

mc.purehype.net - MC_8:n tcl-skriptikokoelma.

www.eggdrop.za.net - Muutamia tcl-skriptejä eggdropille.

www.dawgtcl.com:81/ - Muutamia tcl-skriptejä eggdropille.

woodoo.konwex.hu/scripts/html/index.php - Joitakin tcl-skriptejä.


Tcl-skriptaukseen liittyviä sivuja:

tcl.sourceforge.net - Core development home for Tcl.

www.tcl.tk - Tcl Developer Site.

www.suninet.nl/tclguide - Guide to TCL scripting for Eggdrop 1.6.

www.tclscript.com - Tcl-skriptaukselle ja skripteille (lähinnä eggdropia varten) omistettu sivusto.


[Edellinen] - [Takaisin alkuun] - [Seuraava]

9. Mitä skriptejä Psiloniin on asennettu?

Quakenetin Psiloniin on tällä hetkellä asennettu yhteensä 6 skriptiä. Ne ovat aakkosjärjestyksessä:

Bseen 1.4.2c by Bass
ChanPeak version 1.3 by Wcc
Currencies v1.4 by joep@fury.fi (hieman muokattu)
Math v1.0 by joep@fury.fi
mIRCStats Eggdrop Logger (mEL) 1.6b1 by Jules
Supergoogle 1.3fix by brother (brother@scripters.be)

[Edellinen] - [Takaisin alkuun] - [Seuraava]

10. Miksi komento/skripti X ei toimi?

Vianmääritys rautalangasta:
Aivan ensimmäiseksi varmista, että komentosi oli oikean muotoinen ja ettet tehnyt kirjoitusvirhettä. On myös hyvä tarkistaa kuuluuko annettu komento niihin, jotka kyseisessä IRC networkissa oleva Psilon osaa. Quakenetin versio Psilonista on monipuolisin, muut rajoitetumpia. Mikäli komento on annettu oikein ja se kuuluu niihin, joihin Psilonin tulisi reagoida, niin voi olla mahdollista että olet flood protectionin takia tilapäisessä ignoressa (todennäköistä jos olet floodinut monta komentoa Psilonille lyhyen ajan sisällä).

On myös mahdollista, että sinä tai Psilon "lagaatte", tai että Psilon on juuri suorittamassa useampaa muuta komentoa. Odota siis hetki antamatta uusia komentoja ja tarkista että oma yhteytesi toimii pienellä vasteajalla (low latency). Toimimattomuus saattaa johtua myös siitä, että kyseinen skripti on tarkoituksella disabloitu sillä kanavalla. Tämä koski aiemmin osaa julkisista komennoista esimerkiksi Quakenetin #pelit-online kanavalla.

Jos mikään edellä mainituista vaihtoehdoista ei tunnu auttavan tai sopivan selitykseksi, niin on mahdollista että kyseinen skripti on yksinkertaisesti "mennyt rikki". Tätä tapahtuu aina välillä, eritoten ns. hakuskriptien kanssa, jotka hakevat tietoa Internetin sivuilta ja tulostavat sitten haetun informaation kanavalle. Syy on yksinkertaisesti se, että sivustot muuttavat välillä rakennettaan ja tiedostojen sijaintia, jolloin edellisen rakenteen mukaan tehty hakuskripti lakkaa toimimasta. Tähän auttaa skriptin päivittäminen ajan tasalle, olettaen että uudempi skripti on saatavilla.

Myös eggdropin ja/tai tcl:n päivittäminen uudempaan versioon voi aiheuttaa vanhempien tcl-skriptien "rikkoutumisen". Myös lukematon määrä muita syitä saattaa aiheuttaa jonkin skriptin tai toiminnon tilapäisen tai lopullisen toimimattomuuden. Mikäli jokin komento tai skripti ei siis yllämainittujen toimenpiteiden jälkeenkään toimi, niin ilmoita siitä minulle (Mictianille) ja koitan korjata asian.


[Edellinen] - [Takaisin alkuun] - [Seuraava]

11. Miksi en näe Psilonia millään kanavalla/IRCissä?

For dummies vaihtoehdot:
1) Et ole sellaisessa IRC networkissa, jossa Psilon on. Kuten kohdassa 5 mainittu Quakenet.
2) Et ole sellaisella kanavalla, jolla Psilon on. Nämä kanavat on lueteltu kohdassa 6.
3) On meneillään netsplit ja sinä ja Psilon olette "eri puolilla" netsplitiä. Odota että split päättyy.

Ne kaksi todennäköisintä:
4) Psilon on tilapäisesti pudonnut IRCistä, esim. ping timeoutin takia. Odota että se ottaa ottaa uuden yhteyden.
5) Psilonin prosessi on terminoitu palvelimella, eli Psilon on sammunut. Tätä tapahtuu joskus kun botti kaatuu, palvelin jostain syystä ampuu prosessin alas tai koko palvelin boottaa. Saunalahden shell account ei jostain syystä salli crontabin käyttöä, joten joudun käynnistämään botin manuaalisesti edellämainittujen sattuessa. Jos epäilet että tästä on kyse (Psilonia ei ole näkynyt tunteihin), ilmoita siitä minulle (Mictian) ja pyrin korjaamaan asian mahdollisimman pian.


[Edellinen] - [Takaisin alkuun] - [Seuraava]

12. Mistä Psilonin nimi on peräisin?

Master of Orion tietokonepelisarjassa esiintyvän teknokraattisen Psilon-lajin nimestä.


[Edellinen] - [Takaisin alkuun] - [Seuraava]

13. Saanko Psilonin omalle kanavalleni?

Oletusarvoisesti vastaus kuuluu: Et saa. Varsinkaan jos en edes tunne sinua. Teoriassa on mahdollista, että saatat saada minut ylipuhuttua lisäämään Psilonin kanavallesi, mikäli olet IRC-tuttu ja todella tarvitset bottia kanavallesi.

Sivu päivitetty 10. helmikuuta 2006. Copyright © 2004-2006 Mika Laaja
Sähköpostiosoite
Valid HTML 4.01! Valid CSS! Get Firefox! NoteTab Pro