John Kerry @ Palm Beach Community College 19.4.2004
(teksti päivitetty 21.4.)

Olin paikalla 19.4. Palm Beach Community College:lla pidetyssä "Townhall meeting with John Kerry" tilaisuudessa kuuntelemassa John Kerryä. Räpsin samalla muutamia kuvia, joista osa löytyy www.saunalahti.fi/voas0560/files/kerry/ hakemistosta.

John Kerry pähkinänkuoressa

Jos et jostain syystä tiedä kuka John Kerry on, niin hän on Massachusettsin osavaltion senaattori viimeisen 20 vuoden ajalta ja nyt demokraattien käytännössä varmistunut presidenttiehdokas Yhdysvaltain marraskuussa 2004 pidettävissä presidentinvaaleissa. Kerry on koulutukseltaan lakimies, hän toimi osavaltionsa yleisenä syyttäjänä ennen kuin tuli valituksi senaattiin ja palveli sitä ennen merivoimissa Vietnamin sodan aikana.

Ja hieman kattavammin

John Forbes Kerry on syntynyt 11. joulukuuta 1943 Denverissä, Coloradossa, jossa hänen isänsä oli toipumassa tuberkuloosista palvellessaan ilmavoimissa toisen maailmansodan aikana. Perhe palasi pian varsinaiselle kotiseudulleen Massachusettsiin. Kerry kuuluu varsin tunnettuun ja arvostettuun Forbes:in sukuun (Forbes 500 -lista on kaupallisen alan väelle tuttu). Hän opiskeli lakia kandin tutkinnon verran kuuluisassa Yale:n yliopistossa (joka yksi hyvin arvostetuista Ivy League College:ista) valmistuen 1966.

Valmistuttuaan Kerry palveli luutnanttina Yhdysvaltain merivoimissa Vietnamin sodan aikana vuodesta 1966 vuoteen 1970 (ollen merivoimien reservissä 1972-1978). Hän sai Silver Star ja Bronze Star -urhoollisuusmitalit, sekä kolme Purple Heart -mitalia toimistaan ja haavoittumisistaan Vietnamin sodassa. Kotiuduttuaan John Kerry kampanjoi näkyvästi Vietnamin sotaa vastaan ja päätyi FBI:n tarkkailulistallekin tästä syystä. Vuonna 1971, vain 27 vuotiaana, hän myös todisti veteraanina senaatin ulkomaansuhteiden komission edessä Yhdysvaltain silloista Vietnamin politiikkaa vastaan.

John Kerry pyrki vuonna 1972 Yhdysvaltain kongressiin, muttei tullut valituksi. Tämän jälkeen hän opiskeli vielä Boston College:ssa asianajajan/lakimiehen tutkinnon (law degree), valmistuen vuonna 1976. Samana vuonna Kerry aloitti uransa Massachusettsin osavaltion Middlesex maakunnan yleisenä syyttäjänä, keskittyen mm. järjestäytyneen rikollisuuden kitkemiseen. Vuodet 1977-1979 toimi apulaissyyttäjänä ja vuodet 1979-1982 varsinaisena yleisenä syyttäjänä.

Vuonna 1982 Kerry valittiin Massachusettsin varakuvernööriksi ja 1984 senaattoriksi. Molemmissa vaaleissa hänen onnistui saada demokraattien ehdokkuus voittamalla ennakkosuosikki. Kerry on palvellut Yhdysvaltain senaatissa vuodesta 1984 lähtien ja on nyt neljännellä kaudellaan Massachusettsin senaattorina. Hänet uudelleenvalittiin vuosina 1990, 1996 ja 2002.

Kerry erosi ensimmäisestä vaimostaan vuonna 1988 ja on nyt naimisissa Teresa Heinzin kanssa, joka kuuluu varakkaaseen Heinzin sukuun (olet varmasti syönyt Heinzin ketsuppia. Suku omistaa ko. yrityksen). Pariskunnalla on tosin avioehtosopimus ja he ovat pitäneet varansa pääosin erillään (Heinzin suvun varallisuus on arviolta 500-600 miljoonaa dollaria). Ensimmäisestä avioliitosta on kaksi omaa tytärtä, toisesta kolme poikaa vaimon puolelta. Perhe asuu Bostonissa. Kerryltä leikattiin eturauhassyöpä tämän vuoden helmikuussa, mutta hän palasi kampanjoimaan jo muutaman viikon kuluttua.

Kerryn poliittinen linja lyhyesti

Kuten on mainittu, Kerry on kotoisin Yhdysvaltain koilisrannikon New England:in alueelta (joka on useamman "alkuperäisen" osavaltion muodostama alue, jossa myös Massachusettsin osavaltio ja sen pääkaupunki Boston sijaitsevat). New England on maantieteellisesti Yhdysvaltain Eurooppaa lähinnä oleva kolkka, mutta sitä se on myös henkisesti ja ajatusmaailmallisesti. Sitä pidetäänkin yleisesti liberaaleimpana (Kalifornian ohella) ja "eurooppa-mielisimpänä/myönteisimpänä" osana Yhdysvaltoja. Ero on suuri jos vertailukohdaksi otetaan esim. George Bushin kotiosavaltio Texas.

Muiden liberaalien demokraattien, kuten Edward Kennedyn, tavoin Kerry kannattaa mm. naisten oikeutta aborttiin, eikä olisi kieltämässä homojen avioliitto-oikeutta perustuslain muutoksella kuten Bush. Hän ottaa myös ympäristönsuojeluasiat tosissaan (tai ainakin aivan eri painolla kuin vastaehdokkaansa), eikä ole avaamassa suojelualeita öljynporaukselle tai helpottamassa teollisuuden saastuttamista. Kansainvälisten asioiden ja Yhdysvaltain ulkopolitiikan suhteen Kerry on myös aivan eri linjoilla kuin Bush ja pitää mm. Irakin valtausta virheenä (vaikkakin äänesti voimankäytön sallimisen puolesta senaatissa).

Hän painottaa huomattavasti enemmän kansainvälisen yhteisön ja yhteistyön merkitystä kuin George Bush, jota kv-yhteisön mielipide ei ole liiemmin heilauttanut. Myöskään terveydenhuollon ja koulutuksen nopeasti nousevat kustannukset eivät tunnu liiemmin haittaavan Bushia ja hänen varsin varakkaita tukijoitaan, kun taas Kerry on enemmän tavallisen keskiluokan ja "duunarin" asialla. Hän pitää hyvää koulutusta tärkeänä ja kaikkien oikeutena, sekä uskoo tieteisiin ja teknologiaan panostamisen tuovan hyötyä ihmisille ja yhteiskunnalle (esimerkkinä kantasolujen tutkimus, jonka Bush haluaa kieltää "Jumalan tahdon vastaisena").

Miksi ihmeessä minua pitäisi kiinnostaa?

Koska Yhdysvaltain presidentti on planeetan vaikutusvaltaisin mies (jätetään tässä yhteydessä väliin "Eikö Bill Gates ole vielä vaikutusvaltaisempi?" tyylinen filosofointi). Monilla suomalaisillakin varmasti liikkui mielessä monia ajatuksia ja tunteita kun M1A1 Abramsit vyöryivät Bagdadin kaduille. Olettaisin, että aika suuri osa niistä oli negatiivisia tai surullisia.

Suomen ulkopuolella juuri ketään ei varmasti kiinnosta kuka on Suomen presidenttinä. Samat sanat muiden pienten valtioiden, kuten esimerkiksi Hollannin suhteen, joka tosin on kuningaskunta (osaatko nimetä yhtäkään hollantilaista poliitikkoa? Itse osaan nimetä tasan yhden ja hänkin on kuollut). Mutta kylmän sodan jälkeisessä, yksinapaistuneessa geopoliittisessa tilanteessa Yhdysvaltain presidentillä on enemmän valtaa ja merkitystä kuin koskaan ennen.

Hän vaikuttaa myös sinun ja minun jokapäiväiseen elämään, niin suoraan kuin välillisesti, vaikka emme Yhdysvalloissa asuisikaan (tätä kirjoittaessani itse tosin teknisesti asun). Siksi eurooppalaiselta ajatuskantilta tarkastellen olisi toivottavaa, että virassa olisi mahdollisimman älykäs ihminen, jonka ajatusmaailma ja arvot eivät olisi niin kovin kaukana eurooppalaisesta ajattelumallista. Uskallan väittää, että tässä on aikamoinen ero John Kerryn ja George Bushin välillä.

PBCC:n tilaisuus 19.4.

Kerryn puheen ja vastausten poliittisessa sisällössä ei mielestäni ollut mitään kauhean uutta tai yllättävää. Se keskittyi aika pitkälle keskiluokan työllisyyteen, tuloihin ja veroihin, sekä niiden kehittyminen nagatiiviseen suuntaan Bushin aikana. En analysoi käsiteltyjä aiheita tässä sen tarkemmin, ainakaan vielä.

Mikäli Kerry, hänen sanomansa tai Yhdysvaltain marraskuussa pidettävät presidentinvaalit kiinnostavat, niin CNN: Election 2004 ja lukemattomat muut lähteet (MSNBC, Washington Post) tarjoavat yhteenvedon John Kerryn ja George Bushin poliittisista näkemyksistä ja mielipiteistä.

Saatan vielä myöhemmin lisätä tälle sivulle lisää linkkejä uutisorganisaatioiden artikkeleihin Kerryn kampanjoinnista Floridassa (ja PBCC:n tilaisuudesta jos semmoisia löydän). Tarkoituksenani ei kuitenkaan ole tehdä tästä mitään usein päivittyvää linkkilistaa (päivittäinen Mars-uutisten etsiminen ja linkittäminen on jo aivan riittävän työlästä), vaan lähinnä katsaus uutisotsikoihin PBCC:n tilaisuuden ajankohtana.

Yksi päivän kuumimmista aiheista oli sunnuntaina 60 Minutes -ohjelmassa esitetty väite siitä, että valkoinen talo olisi tehnyt sopimuksen Saudi-Arabian kanssa ölyn tuotannon lisäyksestä ja/tai suurien öljymäärien vapauttamisesta markkinoille vaalien aikaan, jotta kuluttajia ärsyttävä korkea bensan hinta laskisi juuri sopivalla hetkellä. Valkoinen talo kielsi salaisen sopimuksen olemassaolon maanantaina, mutta myönsi, että neuvotteluja öljyn hinnasta on käyty Saudi-Arabian kanssa. Kerry kommentoi PBCC:ssä tätä väitettyä sopimusta törkeäksi (mikäli se on totta).

PBCC:n tilaisuutta, väitettyä salaista öljysopimusta ja Kerryn Miamin tilaisuuden kommentteja käsitteleviä artikkeleita:

Hieman vanhempia Kerryn Floridan kierrokseen ja PBCC:n tilaisuuteen liittyviä artikkeleita:

Yleisiä Kerryn ja Bushin kampanjointiin ja politiikkaan liittyviä artikkeleita parilta viime päivältä:

Puolueettomia politiikkaa käsitteleviä sivuja:

John Kerryn omat sivut:

John Kerry aiheisia uutisia netissä:


Muutamia PBCC:n tilaisuudesta ottamiani kuvia:

Kuva 1
PBCC:n Pruitt Plaza hieman ennen kello kymmentä. Olin paikalla turhan aikaisin ja odottelin lähes puolisentoista tuntia. Ensi kerralla tulee varmasti otettua vesipullo mukaan...
Kuva 3
Pienestä odottelusta huolimatta yleisö antoi Kerrylle innokkaan vastaanoton. Paikalla oli kuuleman mukaan noin 3000 henkeä
Kuva 4
Tumma puvun takki jäi penkille aika nopeasti 25-30 lämpöasteen auringonpaisteessa
Kuva 5
Kuvassa John Kerryn oikealla puolella seisova mies ei ole karate-expertti, vaan viittomakielen tulkki, joka tulkkasi kaiken puhutun
Kuva 8
Kerry kierteli yleisön joukossa ja vastaili kysymyksiin. Salaisen palvelun miehet tummissa puvuissaan ja napit korvissaan kiertelivät myöskin valppaan oloisesti
Kuva 11
Kerry kierteli yleisön joukossa ja vastaili kysymyksiin. Edellisestä kuvasta lähemmäksi zoomattuna
Kuva 6
Sheriffin & salaisen palvelun miehet tarkkailivat tilannetta myös katolta
Kuva 7
Sheriffin & salaisen palvelun miehet tarkkailivat tilannetta myös katolta
Kuva 9
Mistä tietää että kaupungissa on jokin mediatapahtuma? No tietysti nurkille parkkeeratuista lukemattomista satelliittilinkkiautoista. Salaisen palvelun nappikorva vasemmassa reunassa
Kuva 2
ABC:n paikallisen televisioaseman "Eyewitness News":in satelliittilinkkiauto törmäsi pysäköityyn poliisiautoon. Kyseisellä uutisorganisaatiolla oli kerrankin silminnäkijä aitiopaikalla...
Kuva 10
Paikalla olleet Bushin tukijat, noin kymmenen kappaletta, kantoivat kylttejä ja huutelivat "Four more years!" alueen laidalla